Future Flux Festival: waar techniek het publiek ontmoet

Op vrijdag 9 en zaterdag 10 juni vond de tweede editie van het Future Flux Festival plaats in de Onderzeebootloods bij RDM Rotterdam. Twee dagen lang kon het publiek zich vergapen aan, en hands on kennis te maken met allerlei innovaties en uitingsvormen van state-of-the-art creatieve technologie.

Nieuwe kunst, technologie, muziek, workshops en verhalen van makers. En dat allemaal in de rauwe, inspirerende en tot de verbeelding sprekende setting van de onderzeebootloods. Het Future Flux Festival bood liefhebbers alle kans om zich onder te dompelen in de wondere wereld van moderne technologie en creatieve uitspattingen. Het tweedaagse festival was toegankelijk voor iedereen met een portie nieuwsgierigheid en wat vrije tijd.

Van 3D printing tot ruimtegeluiden in een aluminiumfolie bol

De standhouders varieerden van kunstenaars die met een robotarm een zandkunstwerk van 12x12m op de vloer maakten, tot start-ups die het laatste konden laten zien op het gebied van 3D printen. Van een kunstinstallatie met witte plastic 'krukken' die los van elkaar toch allemaal verbonden waren en van kleur veranderden zodra je er één omdraaide, tot een enorme bol van zilverkleurig mylar (een NASA ruimtevaartmateriaal dat veel weg heeft van aluminiumfolie) tot het opwekken van energie uit aardappels en fruit. Het brede scala van creatieve technologische toepassingen vond gretig aftrek bij het publiek, dat voor een aanzienlijk deel bestond uit gezinnen met jonge kinderen.

Industry Day

Vrijdag 9 juni lag de nadruk op de Industry Day, een speciaal business evenement , gericht op de maakindustrie. Hier werden presentaties en workshops gegeven over o.a. 3D printing, Internet of Things, robotisering en nieuwe materialen. Pioniers in de creatieve maakindustrie vertelden vol passie over hun ideeën, prototypes en toepassingen.

Rotterdam Make It Happen

Creativiteit, state-of-the-art technologische toepassingen, inspirerende sprekers en workshops... in deze omgeving mocht Rotterdam Make It Happen natuurlijk niet ontbreken. Op een heuse 'Wall of Inspiration' werden festivalgasten uitgedaagd om hun ideeën voor het slimmer en future-proof maken van Rotterdam te delen, met een privé rondlieidng op RDM Rotterdam als prijs voor het beste idee. De muur trok veel aandacht en behalve het achterlaten van ideeën was de muur ook de ontmoetingsplaats voor mensen om hun hersenspinsels onderling te bespreken.

Rondleiding prijswinnaar

Kort na het festival keerde de gelukkige prijswinnaar nog een keer terug naar RDM Rotterdam waar hij, samen met een vriend, werd rondgeleid bij RDM Makerspace, de locatie waar dagelijks mensen werken aan allerlei innovatieve oplossingen voor de stad en de haven van morgen.