Rotterdamse innovaties op SXSW podium in USA

Rotterdamse start-ups Energy Floors, Offcourse i.o. en Tryst Energy presenteerden hun innovatieve producten internationaal tijdens SXSW 2017 van 10-19 maart in Austin, Texas USA. Als onderdeel van de New Dutch Wave namen de Rotterdamse bedrijven deel in het Dutch Take Over House, dat tijdens SXSW fungeerde als podium voor de Nederlandse creatieve industrie.

Intelligent Future

SXSW is één van de belangrijkste festivals en beurzen ter wereld op het gebied van e-cultuur (interactive), film en muziek. Het biedt een interessante mix van grote bedrijven, startups en artistieke producties. Het festival is sterk gericht op innovatie en heeft voor verschillende sectoren een belangrijke netwerkfunctie. De deelname van Rotterdamse start-ups vond plaats onder de vlag van Rotterdam Make It Happen, binnen het SXSW-thema ‘Intelligent Future’. Binnen dit thema verkende SXSW hoe technologie nieuwe toepassingen en mogelijkheden mogelijk maakt, zoals slimme steden en mobiliteit, augmented reality en slimme apparaten. Ook de Rotterdamse deelname was vooral gefocust rond dit thema.

New Dutch Wave

De Nederlandse deelname via New Dutch Wave bestond uit een paviljoen op de Interactive Expo (Trade Show) en een compleet eigen huis (Dutch Take Over House) nabij het Austin Convention Center. In het paviljoen waren naast Rotterdam ook Amsterdam en Den Haag met start-ups vertegenwoordigd . Prins Constantijn opende in zijn rol als Nederlandse Startup Envoy het Dutch Take Over House officieel op 12 maart.

De drie Rotterdamse start-ups kregen de kans hun innovaties tijdens de Interactive Expo te pitchen en mochten deelnemen aan de Dutch start-up competitie voor internationale investeerders in het Dutch Take Over House. Ook kregen zij de kans om tot de 10 NL start-ups te behoren die hun innovaties wereldwijd mochten presenteren op het grote SXSW podium.

Over de Rotterdamse start-ups

Energy Floors
Dit Rotterdamse bedrijf is verantwoordelijk voor de introductie van de eerste energieopwekkende dansvloer ter wereld, de ‘Sustainable Dance Floor’. Hét product van dit bedrijf is de Smart Energy Floor, die kinetische energie (uit beweging) en zonnekracht omzet in elektriciteit, om zo duurzame energie te leveren aan het lokale energienetwerk. Ook kunnen deze slimme vloeren worden gebruikt als energiebron voor dingen als LED-verlichting en serious gaming en om data te verzamelen in stedelijke omgevingen.

Offcourse i.o.
‘Learning made simple’ is het devies van Offcourse. Deze Rotterdamse onderneming ontwikkelde en levert een online tool die het mensen in staat stelt om de beste leermiddelen en tools (e-learning) online te verkennen, te verzamelen en te delen. Offcourse maakt leren ze eenvoudig als het kan zijn.

Tryst Energy
Wat als we nooit meer batterijen zouden gebruiken, maar alles op lichtenergie lieten draaien? Die vraag stelt Tryst Energy zichzelf en de wereld. Het bedrijf ontwikkelde een fotovoltaïsche collector, gericht op het voeden van IoT (Internet of Things)-toepassingen met zelfs kleine hoeveelheden indirect dag- of kunstlicht. Tryst Energy is een onderdeel van het Rotterdamse bedrijf ‘Tweetonig’.

Rotterdams innovatie ecosysteem

Naast de drie Rotterdamse innovatieve start-ups heeft Rotterdam de deelname aan SXSW ook gebruikt om de aandacht te vestigen op haar stedelijke innovatie ecosysteem en de in Rotterdam aanwezige accelerator programma’s, waaronder Port XL, Rotterdam Mobility Lab, internationale onderwijsprogramma’s (EUR, RSM), Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE) en het Cambridge Innovation Center (CIC).